Na waterschade moet er eerst beoordeeld worden of de hoeveelheid water een gevaar vormt voor de constructie. Is dit het geval dan moet er wellicht iets gedaan worden met stempels en ondersteuning om te voorkomen dat er gedeeltes naar beneden vallen. Als alles stabiel en hersteld is moet er gekeken worden of de verontreiniging die het water met zich mee brengt, tegen gehouden kan worden om af te werken door de schilder.
Scheuren komen doorgaans doordat er een onstabiele onderconstructie is. Dit kan door trillingen, verzakkingen of doordat er in de constructie iets loslaat of doorroest.
Het kan ook bijvoorbeeld zijn door de samenstelling van een mortel die te weinig bindmiddel bevat, te zacht of juist te hard is. De eerste stap is onderzoeken, en dan tot de juiste oplossing komen om zo uiteindelijk de scheuren weer te vullen, herstellen en retoucheren.
Een verzakking moet altijd onderzocht worden, dit kan beginnen met een paar kleine scheurtjes tot grotere kieren en uiteindelijk pleisterlagen, lijstwerk en ornamenten die kunnen vallen. Met rieten plafonds is het gevaar dat wanneer er een gedeelte loslaat het riet door het gewicht wat er aan hangt een volgend stuk mee neemt. Soms komen zo grote delen of zelfs hele plafonds in een klap naar beneden, met alle gevolgen van dien. Dit kan oplopen tot duizenden kilo’s.
Als de Verflagen loslaten dan gebeurt dit helaas nooit overal tegelijk en overal even makkelijk. Het probleem is vaak dat de ene plek loslaat, en de andere juist niet. Dit vormt een soort ‘kraters’. Een werkwijze is om alle verf te verwijderen, maar dit is een tijdrovende klus en brengt vaak ook wat schade met zich mee die daarna geretoucheerd moet worden. Een andere werkwijze is het verwijderen van de losse delen, dit te stabiliseren en dan de overgangen te retoucheren. Dit blijf je vaak enigszins toch zien.