Restauratie Specialist

Waterschade plafond restaureren

Waterschade plafond op riet: Lijsten en ornamenten herstellen

Als er waterschade is ontstaan bij oude stuc op riet plafonds dan is er een groot risico op verzakkingen. Dit kan al meteen zichtbaar zijn, maar ook pas na een aantal jaren. Het riet zit aan de bovenliggende rachels vast met koperdraad. Dit zit gebonden aan stalen nagels, welke na blootstelling aan veel vocht zullen doorroesten waardoor het riet los gaat hangen van deze constructie. Door vaak het grote gewicht van de mortel, lijsten en ornamenten kan de constructie bezwijken en vallen er gedeeltes naar beneden. Het riet kan dan omliggende delen met zich mee trekken waardoor de schade nog groter wordt. Om dit te beperken is het noodzakelijk snel te handelen en eventueel te ondersteunen met stempels, schroeven e.d.

Er zijn verschillende manieren om het plafond weer te bevestigen aan de onderconstructie afhankelijk van de situatie. Dit kan door onder andere het verzinken van schroeven in de stuclaag, het eraf steken van de pleisterlaag of het frezen van de vlakke delen van het plafond. Door het verwijderen van de bovenste pleister laag bij de vlakke delen van het plafond, ontstaat er ruimte om schroeven te plaatsen en is er ruimte om een nieuwe stuclaag eroverheen te zetten (eventueel met gaas) zonder dat er extra dikte ontstaat bij de aansluiting van de lijsten en ornamenten. 

Afhankelijk van de specifieke schade en het type stucwerk op het plafond wordt een passende behandeling voor plafonds met waterschade voorgesteld en uitgevoerd.