Restauratie Specialist

Restauratie in Gouda

Een nauwkeurige, vakkundige restauratie in Gouda vergt tijd, vakmanschap en kennis. Wij hebben diploma’s behaald in zowel het stukadoorsvak als op de kunstacademie. Zodoende beheersen wij het ambacht én de kunst van het sierwerk. Het restaureren van historische panden in steden als Gouda, Delft, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Dordrecht en Schiedam is ons specialiteit.

Tijdens een zorgvuldige voorbereiding brengen wij in kaart om welke bouwstijl het gaat, welke materialen en technieken zijn toegepast – en hoe omvangrijk de schade is. Vaak moet het werk ontdaan worden van vele lagen verf die er door de jaren heen op zijn aangebracht.

Na de schoonmaak start het reparatie-proces. Bij voorkeur herstellen wij het oorspronkelijke werk – liefst met dezelfde materialen – maar soms is het werk zo zwaar beschadigd dat we van de ornamenten en lijsten siliconen afgietsels moeten maken, die we daarna in onze werkplaats kunnen reproduceren. Het eindresultaat zal er in ieder geval authentiek uit zien en niet afwijken van andere originele stijlelementen.

Plafond restauratie lijsten

Waterschade plafond

Als er waterschade is ontstaan bij oude stuc op riet plafonds dan is er een groot risico op verzakkingen. Dit kan al meteen zichtbaar zijn, maar ook pas na een aantal jaren. Wij stellen een diagnose voor de juiste aanpak en zorgen voor een vlot herstel daarbij rekening houdend met de bestaande situatie.

Plafond ornamenten

Oude plafonds die vaak op riet zijn gemaakt bevatten mooie ornamenten in een samenspel met sierlijke lijsten. Deze kunnen worden geconserveerd en er moet worden gekeken naar de ophanging op de onderconstructie. Wij kunnen in goed overleg een oplossing bieden om de ontbrekende delen en scheuren in ere te herstellen.

Vrijleggen plafond

Bij oude ornamenten en lijsten plafonds zitten er door de jaren heen vaak dikke lagen verf over de versieringen. Deze lagen kunnen, door secuur te werk te gaan, verwijderd worden om zo de details die verborgen zijn weer tot hun recht te laten komen.

Lijsten

Lijsten worden bijna altijd getrokken rechtstreeks op de ondergrond of prefab gemaakt in de werkplaats. Waar nodig maken wij een trek- of gietmal om lijsten te herstellen of compleet nieuw te maken. Dit kan aan de hand van een bestaande plafond of door een nieuw ontwerp welke wij in onderling overleg ook kunnen verzorgen. De uitstraling van een ruimte zal volledig veranderen door de eenvoudige toevoeging van een platte plint of een holle hoek, maar ook met meer ingewikkeld sierwerk zoals een plafondlijst met inlegwerk.

Buitengevel

Versierde buitengevels hebben het in Nederland zwaar te verduren met ons klimaat. Vaak zitten gevels vol met scheuren en zijn versieringen verweerd en vervallen. Wij onderzoeken of de ondergronden draagkrachtig zijn voor de bestaande of nieuwe mortel. Nieuwe lijsten kunnen worden getrokken door bestaande profileringen te kopiëren of nieuwe te ontwerpen. Frijnwerk, natuursteenimitatie, schifting of blokverband gevels kunnen worden gemaakt en afgewerkt.

Historisch pand in Gouda laten restaureren?

Behoudt het authentieke karakter van uw pand door te kiezen voor een vakkundig restauratie. De stucwerkers van Elvee Stucwerk hebben zich gespecialiseerd in restauratiewerkzaamheden bij oude, historische panden in Gouda en omgeving. 

Het is zelfs mogelijk om ornamenten en stijlelementen die in het verleden verkeerd zijn behandeld of zijn weggehaald weer in originele glorie te laten terugkomen. Hierdoor verhoogt u de waarde en aangezicht van uw herenhuis of kantoorvilla.